Resepi Masakan Korea Tteokbokki
Bahan-bahan:
500 g Sticky Rice Sticks Cake
1 biji bawang, dihiris
3 biji bawang hijau, potong panjang 3 inci
1 paket daripada cendawan Shimeji (sekitar 200 g)
3 cawan air
1 paket Dashi (atau ikan bilis dan Kelp)
3 sudu besar gochujang (Korean Hot Pepper Paste)
1 sudu besar Chili Flakes
1 sudu besar Corn Syrup (atau Gula)
1 sudu besar kicap
3 susu besar Madu
200 g Mozzarella Cheese
Cara-Cara:
1. Rebus air dalam periuk, tambah Dashi, gochujang, Chili Flakes.
2. Masukkan Sticky Rice Sticks Cake, bawang, bawang hijau, Corn Syrup, kicap, madu. Kacau perlahan-lahan, kira-kira 5 minit.
3. Masukkan cendawan Shimeji, dan kacau sehingga 10 minit, atau sehingga sos pekat dan rice cake lembut. Jika anda rasa terlalu pedas anda boleh tambah lebih madu, jika anda mahu lebih pedas, hanya tambah gochujang.
4. Panaskan ketuhar kepada 250 ° C, masukkan rice cake ke dalam oven. Parut beberapa keju Mozarella di atas, dan masukkan ke dalam oven selama 5 – 10 minit, atau sehingga keju cair.
5. Keluarkan dari ketuhar, hidangkan dan sedia untuk dinikmati.
Comments
Post a Comment