Resepi Bulgogi Beef
Bahan:
- 350 g daging lembu (daging pinggang atau prime beef lain) (sedikit lemak dan urat), dihiris senipis yang mungkin
Perapan:
- 2 sudu makan kicap
- 3 sudu makan air
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 sudu makan madu
- 1/2 sudu makan minyak bijan
- 1 sudu makan bijan (dipanggang)
- 1 batang daun bawang, (dihiris halus)
- 3 ulas bawang putih, (dicincang halus)
- 1 sudu teh lada hitam
Cara membuat:
- Bagi memudahkan kita untuk menghiris daging senipis yang mungkin, masukkan daging ke dalam freezer hingga setengah beku, kemudian dengan menggunakan pisau yang tajam hiris daging senipis yang mungkin.
- Masukkan semua bahan perapan ke dalam mangkuk, gaul hingga rata dan sebati.
- Masukkan daging lembu yang telah dihiris nipis. Gaul rata.
- Tutup permukaan mangkuk dengan plastic wrap atau penutup lain.
- Rendam daging dalam bahan perapan selama sekurang-kurangnya 2 jam di dalam peti sejuk.
- Siapkan kuali besi / hot plate atau boleh menggunakan kuali rata. Panaskan hingga benar-benar panas. Tuangkan daging dan semua rempah perapan ke kuali.
- Masak daging di kuali atau panggangan hingga matang, sambil dibalik-balik. Jika anda menggunakan hot plate, proses ini tidak memakan masa yang lama.
- Setelah daging telah matang dan empuk, perapan telah habis, matikan api.
- Taburkan bijan panggang dan daun bawang, gaul rata.
- Hidangkan bulgogi dengan nasi putih panas. Bulgogi sedia dinikmati.
Comments
Post a Comment