Resepi Bulgogi Beef


Bahan:

  • 350 g daging lembu (daging pinggang atau prime beef lain) (sedikit lemak dan urat), dihiris senipis yang mungkin
Perapan:

  • 2 sudu makan kicap
  • 3 sudu makan air
  • 2 sudu makan gula pasir
  • 1 sudu makan madu
  • 1/2 sudu makan minyak bijan
  • 1 sudu makan bijan (dipanggang)
  • 1 batang daun bawang, (dihiris halus)
  • 3 ulas bawang putih, (dicincang halus)
  • 1 sudu teh lada hitam

Cara membuat:

  1. Bagi memudahkan kita untuk menghiris daging senipis yang mungkin, masukkan daging ke dalam freezer hingga setengah beku, kemudian dengan menggunakan pisau yang tajam hiris daging senipis yang mungkin.
  2. Masukkan semua bahan perapan ke dalam mangkuk, gaul hingga rata dan sebati. 
  3. Masukkan daging lembu yang telah dihiris nipis. Gaul rata. 
  4. Tutup permukaan mangkuk dengan plastic wrap atau penutup lain. 
  5. Rendam daging dalam bahan perapan selama sekurang-kurangnya 2 jam di dalam peti sejuk.
  6. Siapkan kuali besi / hot plate atau boleh menggunakan kuali rata. Panaskan hingga benar-benar panas. Tuangkan daging dan semua rempah perapan ke kuali. 
  7. Masak daging di kuali atau panggangan hingga matang, sambil dibalik-balik. Jika anda menggunakan hot plate, proses ini tidak memakan masa yang lama.
  8. Setelah daging telah matang dan empuk, perapan telah habis, matikan api. 
  9. Taburkan bijan panggang dan daun bawang, gaul rata. 
  10. Hidangkan bulgogi dengan nasi putih panas. Bulgogi sedia dinikmati. 

Comments

Popular posts from this blog