Resepi Masakan Korea Jajangmyun
BAHAN-BAHAN:
600 g mi basah
100 g daging lembu
2 biji bawang bombai
1/2 biji zucchini
2 biji kentang
1 sudu besar gula pasir
4 sudu besar air sagu
2 gelas air
7 sudu besar minyak
6 sudu besar sos Jajangmyun yang disebut Chunjang
CARA MEMBUAT SOS JAJANGMYUN:
- Sos jajangmyun dibuat dari pes kacang soya hitam yang disebut chunjang yang ditambah dengan bawang merah cincang, zucchini dan daging merah atau makanan laut.
- Ketika memasak sos biasanya ditambah cornstarch (sejenis pati yang diperbuat daripada tepung jagung) agar sos jadi pekat.
- Pes kacang soya (chunjang) dibuat dari kacang soya yang dipanggang (dibakar).
- Oleh kerana itu, sos jajangmyun seperti digoreng walaupun sebenarnya sos dimasak dengan cara direbus.
CARA MEMBUAT JAJANGMYUN:
- Potong daging
- Potong dadu bawang bombai, kentang, dan zucchini
- Goreng sos jajangmyun dengan 6 sudu besar minyak
- Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak lalu goreng bawang bombai
- Kemudian masukkan daging lembu, zucchini dan kentang
- Setelah bahan-bahan itu matang, masukkan sos yang sudah digoreng
- Aduk supaya sama rata lalu tuangkan air sagu
- Setelah dididihkan selama 5 minit, matikan api.
- Rebus mi kemudian bilas dengan air.
- Taruh mi dalam mangkuk besar dan tuangkan sos di atasnya.
- Sajikan jajangmyun bersama dengan lobak masin kuning.
Comments
Post a Comment