Resepi Ramen Korea


Kredit foto - seriouseats.com

Bahan Utama:
200 g mi ramen yang sudah direbus

Bahan Kuah Ramen Korea:
3 batang sawi hijau (dipotong)
100 g daging sukiyaki
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu makan sos sambal
1 sudu makan kicap
1 sudu makan minyak ikan
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan minyak goreng
1/4 sudu teh serbuk lada
1/2 sudu teh serbuk cili merah
1 cm halia (dipotong halus)
5 biji cili merah (dihiris halus)
2 biji cili merah besar (dihiris halus)
garam secukup rasa
600 ml pati ayam
1 sudu teh tepung meizena (larutkan dengan sedikit air)

Bahan Pelengkap:

  • Telur rebus
  • Cendawan
  • Bawang perai yang dihiris halus

Cara Membuat Ramen Korea:

  1. Tumis bahan-bahan yang dihiris halus dengan minyak goreng dan minyak bijan hingga harum.
  2. Masukkan daging sukiyaki ke dalam rempah tumis, aduk hingga berubah warna.
  3. Tuang pati ayam lalu masukkan semua bahan lain kemudian masukkan tepung meizena yang sudah dilarutkan dengan air, tunggu hingga mendidih.
  4. Masukkan mi ramen ke dalam kuah, aduk hingga rata.
  5. Tuang ramen kuah pedas kedalam mangkuk dan siap untuk dihidangkan.

Comments

Popular posts from this blog