Resepi Ramen Korea
Bahan Utama:
200 g mi ramen yang sudah direbus
Bahan Kuah Ramen Korea:
3 batang sawi hijau (dipotong)
100 g daging sukiyaki
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu makan sos sambal
1 sudu makan kicap
1 sudu makan minyak ikan
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan minyak goreng
1/4 sudu teh serbuk lada
1/2 sudu teh serbuk cili merah
1 cm halia (dipotong halus)
5 biji cili merah (dihiris halus)
2 biji cili merah besar (dihiris halus)
garam secukup rasa
600 ml pati ayam
1 sudu teh tepung meizena (larutkan dengan sedikit air)
Bahan Pelengkap:
- Telur rebus
- Cendawan
- Bawang perai yang dihiris halus
Cara Membuat Ramen Korea:
- Tumis bahan-bahan yang dihiris halus dengan minyak goreng dan minyak bijan hingga harum.
- Masukkan daging sukiyaki ke dalam rempah tumis, aduk hingga berubah warna.
- Tuang pati ayam lalu masukkan semua bahan lain kemudian masukkan tepung meizena yang sudah dilarutkan dengan air, tunggu hingga mendidih.
- Masukkan mi ramen ke dalam kuah, aduk hingga rata.
- Tuang ramen kuah pedas kedalam mangkuk dan siap untuk dihidangkan.
Comments
Post a Comment